OMEGA – OMEGA III

Artiest info
Website
 
Label: MIG-Records

“Excellent addition to any prog/hard rock music collection…”

Omega is een Hongaarse rockband die in 1962 werd opgericht in Boedapest (Hongarije) door László Benkő (orgel) en János Kóbor (zang, gitaar). In de jaren zeventig was Omega de meest succesvolle band in Oost-Europa. In eerste instantie speelde Omega covers van Engelse en Amerikaanse nummers, maar Gábor Presser (keys), die in 1967 de band vervoegde, schreef ook eigen nummers. De band had toen al een aantal line-up wijzigingen achter de rug, bestond anno 1968 verder uit: Tamás Mihály (bas), György Molnár (gitaren) & József Laux (drums). In deze bezetting werden drie albums uitgebracht, waarna Presser en Laux de band verlieten. Zij zouden samen een nieuwe band oprichten: Lokomotiv GT. Als nieuwe drummer werd Ferenc Debreceni aangetrokken, en Benkő nam de keyboards voor zijn rekening. In deze bezetting is de band sindsdien actief gebleven.

In de periode van 1972 tot 1987 werden tien albums uitgebracht, vaak zowel in een Engelstalige als een Hongaarse editie. De Hongaarse edities waren bestemd voor de thuismarkt en de landen achter het IJzeren Gordijn, terwijl de Engelstalige edities op de westerse markt uitgebracht werden. Was Omega achter het IJzeren Gordijn een van de meest succesvolle bands, in het Westen bleef het succes beperkt. Met de platen ‘Time Robber’ (1976) en ‘Skyrover’ (1978) wist de band een doorbraak op de Duitstalige markt te realiseren. Omega toerde met spectaculaire shows door West-Europa waarbij ook Nederland aangedaan werd. Een doorbraak in Nederland bleef evenwel uit. Begin jaren tachtig stapte de band over van het Duitse label Bellaphon, naar het internationaal opererende WEA. De eerste lp op dit label, ‘Working’ (1981), flopte echter en hierna verschenen er geen platen meer in het Westen. Ook het succes in eigen land en de overige Oost-Europese landen liep terug. Tussen 1987 en 1994 was het stil rond de band, maar in dat jaar volgden diverse reünieconcerten, waaraan ook Gábor Presser deelnam.

Op 18/11/2020 overleed toetsenist László Benkő op 77-jarige leeftijd. Enkele dagen later, op 21/11/2020, overleed ook bassist Tamás Mihäly op 73-jarige leeftijd. Naast beide groepsleden verloor de band ook haar legendarische geluidstechnicus Láslá Nemes, een van de medeoprichters, in de maand november. Op 6/12/2021 overleed János Kóbor op 78-jarige leeftijd.

Eind 2020 verscheen het album ‘Testamentum’. Over deze cd zei de groep in het persbericht dat de release van de cd vergezelde: "Testamentum is al een tijdje gepland als een conceptalbum dat de carrière van de band samenvat en het is een soort vermaning voor het nageslacht. Aangezien het menselijk leven niet eindeloos is en Omega al in de vroege jaren zestig begon, is de titel niet bedoeld als publiciteitsstunt…".

In augustus 1974 nam Omega voor Bellaphon Records in de studio’s van Dieter Dierks (Scorpions, Atlantis) in Pulheim (Duitsland) hun album ‘Omega III’ op. ‘Omega I’ verscheen een jaar eerder, in 1973, ‘Omega II’ lijkt me onbestaande en tussen de Hongaarse albums vind je ook nog uitgaven 5,6,7,8 en X,XI,12,XIII,XV en XVI, die tussen 1973 en 2006 verschenen.

Voor de opnames van ‘Omega III’ zaten János Kóbor (zang, percussie), György Molnár (gitaren), László Benkő (orgel, Moog, bvs), Tamás Mihály (bas, Mellotron, bvs) & Ferenc Debreceni (drums, percussie) met producer Peter Hauke voor Bacillus Records (het rock label van Bellaphon) in de studio. Bedoeling was om met ‘Omega III’ een ​breder publiek te bereiken. Met het album keerde de band, die zijn oudere materiaal herbekeek, terug naar zijn hardrock roots. In wezen is het een compilatie van eerder in de Hongaarse taal opgenomen tracks, opnieuw gemaakt in het Engels met behulp van betere muziekapparatuur en superieure opnametechnieken dan op de Hongaarse versies. Het resultaat is strakke, goed geproduceerde en krachtige hardrock, met af en toe wat symfonische/prog vibes en prima zang van János Kóbor. Ze klinken op ‘Omega III’, met harde riffs naast dynamisch en uitstekend keyboard partijen, in de buurt van Uriah Heep.

De tracks die op het album opvallen zijn het degelijke “Spanish Guitar (Spanyol Gitár Legenda)'' waarin elektrische en akoestische partijen gecombineerd worden, “Remembering (Emlék)”, een uitstekende brok Classic/ProgRock genre Uriah Heep/The Moody Blues met een mooi orgelintro, irritante Mellotron-partijen en melodieuze gitaarsolo's van György Molnár. Verder I Go Away (Én Elmegyek)” dat met psychedelische beats, die met mooie orgelthema's door László Benkő en ​​monumentaal gitaarspel van Molnár benadrukt worden, aanleunt bij Classic Rock.

“’Omega III’ is definitely not an “old” rock album. It’s a distinctly Classic Rock album, which will also appeal to a ProgRock audience. The consistent compositions and László Benkő's great voice make the difference here…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

 

Albumtrack list: 01. Stormy Fire (Túzvihar) – 02. Spanish Guitar (Spanyol Gitár Legenda) - 03. Go on the Spree (Egyszemélyes Ország) - 04. Remembering (Emlék) - 05. Everytime She Steps In (Régvárt Kedvesem) - 06. Live as Long as (Addig Élj!) - 07. Just a Bloom (Eltakart Világ) - 08. I Go Away (Én Elmegyek) - 09. Fancy Jeep (Omegauto) | Music/Lyrics by: Omega © 1974 | Produced by: Peter Hauke | Album credits: János Kóbor: lead vocs, percussion / György Molnár: guitar, 12-string guitar, a guitar / Tamás Mihály: bass, mellotron, bvs / Ferenc Debreceni: drums, percussion / László Benkő:  organ, synthesizer (Moog), bvs

Discography OMEGA (English releases): Omega III (2cd) [2021, re-issue] | Oratórium [2014] | Rhapsody [2010] | Transcendent [1996] | Skyrover [1978] | Gammapolis [1979] | Working [1981] | Time Robber [1976] | The Hall of Floaters in the Sky [1975] | Omega III [1974] | 200 Years After the Last War [1974] | Omega [1973] | Omega Red Star from Hungary [1968] (extreme rare lp, re-issued later on cd, vocals: Mihály Tamás) |